2010. szeptember 15., szerda

2010. május 14., péntek



zsíííír...


íme a megoldás a kuplungharang problémára. csináltam egy szerszámot ami központba tartja a harang két felét, szétvágtam, elforgattam, hogy a váltó és a motor egy síkban legyen, majd összehegesztettem Hofekker mesterrel.



ígymár úgyáll minden ahogy kell.

alvázvédelem után , kábelek és egyéb baszok felszerelve a kaszni aljára.

2010. május 10., hétfő


hoppáá, milyen felnit meg gumit lőttem az ebayon...




homokszórás után alapozás, kasznitömítés.



közben a kaszni is lakatolódik, rohadások , és fölösleges lukak eltüntetve...
az alvázvédőt szerencsére annakidején nem sajnálták róla. körülbelül három talicskányit kapartunk le az aljáról egy spakli és egy disznóperzselő segítségével.
a legtöbb gond ott volt ahol belepiszkáltak az eredeti struktúrába. konkrétabban az ajtóknál ahol megnagyobbították és alatta fellépőknél. ezeket meg is szüntettem.

2010. május 9., vasárnap


motor benntvan, de nagyon szarul áll. eredetileg b20as motor volt bennne ez pedig b21-es. ez még nem is lenne baj, a két motornak ugyanaz a felfogatása, inkább a kuplungharanggal kellene kezdeni valamit, hogy egyenesebben áljon. az a baj, hogy ilyen motor- kuplung páros nem nagyon volt volvókba. ilyen harangot szerezni szinte lehetetlen vagy legalábbis nekem nem annyira van kedvem várni hónapokat, hátha akad egy valahol a világba, utána pedig a postára kétszer annyit fizetni mint amennyibe az áru kerül.
itt már az alváz és a hidak homokszórva és újra vannak festve jókis kaucsukos rücsis alvázvédővel.
készül a motor, semmi baja nem volt, de azér kapott egy teljes szimering és tömítésgarnitúrát, és új vezérműszíjat, valamint becsiszoltattam a szelepeket és természetesen szelephézagállítás is megtörtént.


2010. március 22., hétfő

leszmit csinálni...




2010. március 13., szombat


höhö ...


közbe elkezdtem kicsontozni a gépet, pár fotó:
Megvettem a retromobil legújabb számát, amiben ugyancsak egy laplandert boncolgatnak. Azt írja, hogy az az egyetlen aminek lőnyílás van a tetején. hát nem. ezekszerint legalább kettő van belőlük.
Ők is megemlítik kádárt és cinegét. Lehet, hogy az összes ilyen autóval ők vadásztak??

2010. március 7., vasárnap

egy kis játék a paint-tal:
vajh milyen lenne megültetve és topchoppal???


dögös...
de ugysem lesz ilyen.
Nos, íme a szerzemény:



És kiderült még egy érdekes dolog, állítólag ezzel az autóval cipelték Czinege Lajos volt honvédelmi minsztert a zalai erdőkbe vadászni. Hát ki tudja ... az biztos, hogy gyárilag alakították át vadászautóvá, vannak benne puskatartók, egy sin belül a bódé alján, amin valószinüleg volt egy tálca amire a lelőtt vadat lehetett rakni, és egy gyönyörű köralakú lőnyílás a kocsi tetején, amit ha kinyitunk akkor egyből könyöktámasz is, és még körbe is lehet vele forogni. zseniális.
Ha jobban megnézitek a hátsó ajtókat, lehet látni, hogy kb kétszer akkorák mint a többi laplanderen, belül pedig telerakták kapaszkodókkal, és az ajtók alá masszív másfél colos csőböl készült fellépőket gányoltak. Ismerve cinege elvtárs testalkatát (jó dagatt volt) könnyen elképzelhető, hogy neki alakították így ki az autót így megkönnyítve a be és a kijutást. És nem mellesleg zalában vettem a vasat. Nem lenne rossz találni egy fényképet amin mondjuk kádárral pózol a faszi vadászpuskával a kezében tollas kalapban zöld ruhában a kocsielőtt és persze amin látszik a rendszám.

A lőrés:


a puskatartók:


és még néhány kép:

prolog





Sziasztok

Nemrégiben sikerült eladnom az egyik felújított veterán motoromat. Elvitték Portugáliába... sajnáltam, dehát kellet a zsé egy új projekthez. Akkoriban még nem körvonalazódott bennem, hogy mi is legyen az, de az biztos, hogy nagyon rá volta állva a német vonalra. Nagyon akartam egy lerugott karmannt vagy egy porsche-t esetleg egy kübelt vagy T1-es buszt.
Keresgéltem is a neten hónapokon keresztül, aztán megláttam ezt a csodát... még soha nem láttam előtte ilyet, hihetetlen dizájn, jól levan rugva, viszonylag olcsó, és nagyjábol mindene megvan. Pont nekem való...
Ígyhát gondoltam megosztom veletek a legújabb szerzeményem felújításának történetét, mely nem más mint egy Volvo Laplander. Hivatalos nevén C202. Ha esetleg nem ismernéd a szóban forgó járművet, ne csodálkozz. Én legalábbis nem vágtam. Elég különleges darab, egyes források szerint mindössze 1000 más források szerint kb 3000 darab készült belőle 1980 körül Magyarországon. Eléggé meglepődtem amikor megtudtam, hogy a rendszerváltás előtt cirka 10 évvel egy "rothadó kapitalista" ország termékét itt gyártotta koprodukcióban a csepel autógyár. Az itt készült járműveket polgári célokra gyártották, a nagyobbik része persze tőlünk nyugatra talált gazdára. Itthon jutott is belőle pár darab tűzoltóautónak, mentőnek, erdészeti vállaltok használták, stb, és persze az akkori komcsi pártelit vadászautói is ezek voltak a kitűnő terepjáróképességnek köszönhetően. Az a szóbeszéd járja, hogy 5 darab maradt meg belőle itthon magyarországon.